Tuesday 1 February 2011

Cowder Makanan Laut

Hello dan Hai. This is my first post tentang resepi and masakan. Hope you all enjoy it.




This recipe is from my mother *macam iklan dekat tv tu* atau bahasa Malaysianya ialah resepi ini daripada ibu saya. Tipu jelah. Saja nak ushakan. Bahahaha. -_- Resepi ini ambil dari majalah NONA edisi Februauri 2011. Saja tengok resepinya. Meleleh air luir dibuatnya. Tapi, saya suka cuba resepinya sebab senang dibuat takpayah nak beli bahan-bahannya, cuma kena selongkar sikit dapur untuk mencari bahannya.





Seafood Chowder atau Cowder Makanan Laut. 


Bahan-bahan: (edisi FIGA)
01 15 ekor udang
02 2 ulas bawang putih + 3 ulas bawang merah
03 1 cawan susu cair + 1 cawan air masak
04 3 sudu besar minyak masak
05 secubit garam

Cara Membuat:
01 Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga bertukar warna kekuningan.
02 Masukkan udang dan tumis sebentar hingga bertukar warna. Kemudian baru masukkan susu cair dan air masak (ikut selera anda untuk tambahkan atau tidak).
03 Didihkan. Dan letakkan secubit garam.




Sebenarnya, resepi tu kita renovatekan disebabkan tak cukup bahan. So, takde bezakan. Cubala try sebab sedap. Kalau takde susu cair bancuh susu tepung mengikut selera anda semua.




Bahan-bahan: (edisi NONA) 
01 20gm sotong + udang + kepah
02 10gm green pepper + red pepper
03 5gm bawang merah
04 60gm krim masakan 
05 100gm susu segar
06 30gm mentega

Cara Membuat:
01 Panaskan mentega di dalam periuk. Tumis bawang merah dan sayuran hingga wangi.
02 Masukkan semua makanan laut diikuti krim masakan dan susu segar.
03 Didihkan hingga masak. Perasakan dan hidang bersama hirisan lemon.







3 comments:

fatyn rozel said...

how it taste.. cmpur dgn susu..

Misz-ella said...

cmna rasa dia eh? sedap ke dik?

schaficent said...

sedap lagi berkrim!